VE: Han-Tengri – põhjapoolseim seitsme-tuhandeline

Alar Sikk asub Han-Tengri tippu vallutama 20.07.2004 09:04PM Online

Teisipäeva õhtul asub ainsa eestlasena maailma kõrgeima mäe Mount Everesti tippu tõusnud võrulane Alar Sikk rongiga Moskva poole teele, et tõusta 7010-meetrise Han-Tengri (Tian Shan) mäe tippu, vahendab Võrumaa Teataja.

Tõus Kasahstani, Kõrgõzstani ja Hiina piiri kokkupuutekohas asuva mäe tippu peab toimuma augusti alguses.

Otsus minna Jaan Künnapi Alpinismiklubi organiseeritud ekspeditsiooniga kaasa langes Sikul üsna praktilistel põhjustel — see lihtsalt sobis ajagraafikusse kõige paremini.

«Ma võtan aastas ühe mäe ja sellel aastal on selleks Han-Tengri,» ütles Sikk, kelle jaoks ees ootav ekspeditsioon eriline väljakutse ei ole, pigem on tegu nn vahemäega, et ennast mitte lõdvaks lasta.

Sikk kummutas ka arvamuse, et taolistele kõrgustele tõusmiseks tuleb spetsiaalselt tõsiselt ette valmistada. «Nagu alati, ei ole ma ka sel korral teinud eraldi mitte mingisugust ettevalmistust,» ütles Sikk, kelle jaoks sportlik eluviis on täiesti loomulik.

Vaimse ettevalmistuse kohta ütles Sikk, et pärast Everesti võtmist sellise mäe võtmine mingit erilist ettevalmistust ei nõua. Eraldi tehnilist poolt pole ta samuti harjutanud. «Eks ta selline üsna julge minek ole,» muigas Sikk.

Everestiga võrreldes on Han-Tengri, mida peetakse ka maailma ilusaimaks mäeks, Sika sõnul palju tehnilisem.

«Kui Everest oli puhtalt tagajalgade töö, siis Han-Tengril panen proovile tehnilised oskused,» ütles Sikk, kes kavatseb vajalikke oskusi õppida ekspeditsiooni käigus Jaan Künnapilt.

«Mida rohkem põhja pool mägi asub, seda raskem seda võtta on,» lisas ta. Han-Tengri on maailma põhjapoolseim üle 7000 meetri küündiv mägi.

Ekspeditsiooni kuulub kokku 11 inimest, Sikk pakub, et tippu jõuab neist viis.

«Meie grupp on küllaltki tugev ja tehniliselt on teised minust kindlasti üle, aga neist ei tahaks maha jääda,» ütles Sikk, kellel on kindel plaan olla üks 7010 meetri kõrgusele jõudjatest.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.