VE: Olander, Maaren – esimene jalpallikohtuniku-neiu

 

Loe lisaks Eesti kohtunik vilistab jalgpalli Meistrite liiga poolfin…

xxx

Mehed hoiavad jalgpallikohtunik Maaren Olanderi
 Kohtla-Järve jalgpallipäeva külaline ning peakohtunik Maaren Olander on Eestis esimene ja seni ainus neiu, kellest on saanud jalgpallikohtunik. Kuid see pole tema ainus saavutus.

Maaren Olander köitis paljude tähelepanu kohe, kui ta Kohtla-Järvel jalgpalliplatsile astus. Pole ka ime, sest neiust jalgpallikohtunikku ei näe just sageli. Maareni vutipäeva mänge vilistama kutsunud klubi Alko presidendi Vitali Tuljakovi sõnul oli too kohe nõus ega esitanud mingeid tingimusi.

“Kui mulle öeldi, et tüdrukud mängivad, olin kohe nõus tulema,” kinnitas Olander. “Mul on alati meeldiv kuulda, et kuskil mängivad tüdrukud jalgpalli, sest Eestis kohtab mingitel aladel mängivaid tüdrukuid üldse vähe. Ma ise mängin ka saalihokit ja tegelen orienteerumisega ning minu arvates on see hea, kui tüdrukud spordiga tegelevad. See ei pea tingimata jalgpall olema, kuid ka jalgpall on hea.”

Kohtla-Järvel nähtu rõõmustas Olanderi. “Võin öelda, et siin on tugevad tüdrukud, kes suudavad heal tasemel mängida. Seda enam, et nagu ma kuulsin, on nad kõigest paar nädalat harjutanud. Samas näitasid nad tõepoolest head jalgpalli. Minu arvates võiksite turniiril mänginud neidudest naiskonna moodustades Eesti meistrivõistlustel kaasa teha. Tõsi, selleks tuleks füüsilise arenguga tegelda, sest meistrivõistlustel toimuvad mängud täismõõdus väljakul ja kõigi reeglite kohaselt.”

Koondise kapten ja aasta parim jalgpallur

Maaren Olanderil, üsna tagasihoidlikul ja sõbralikul neiul on kõnekaid jalgpallisaavutusi. 1997./1998. aasta hooajal startis naiste jalgpalliliigas klubi Flora, mille üheks silmapaistvamaks ründajaks ta kujunes. Paljuski on klubi neljas koht kuue naiskonna hulgas väravakütt Olanderi teene. Samal ajal oli ta ka Eesti naiskonna kapten ja väravavaht.

1996. aastal nimetas ajakiri Sporditäht Olanderi aasta parimaks naismängijaks. Eesti jalgpalliliit märkis ta ära 1998. aastal, mil Olanderi aasta parimaks naisjalgpalluriks tunnistas. Viimasel ajal on ta Flora klubis inventariga tegelenud ja samal ajal olnud Eesti naiskonna treener.

Küsimusele, mis tasemel on praegu naiste jalgpall Eestis, vastas Olander, et olukord pole nii hea kui tahaks. “Naiskondi on vähe, kaks on tugevad, ülejäänud nõrgemad ja seepärast pole mängud kuigi huvitavad. Seepärast ei saa ka koondis mängida nii tugevalt, sest häid partnereid pole. Üldse on naiste jalgpall meeste omast veidi aeglasem, kuid just see ongi huvitav. Oma eelise annab seegi, et mängivad harrastajad.”

Eesti meister saalihokis ja FIFA kohtunik

Kuid jalgpall pole Maaren Olanderi ainus huviala. Oma sõnul mängib ta veel saalihokit ja tegeleb sportliku orienteerumisega. Ja teeb seda edukalt. Eelmisel hooajal oli ta meistriks tulnud Järveotsa klubi paremuselt teine väravakütt.

Mullu tunnistati Olander naiste jalgpalli kõige aktiivsemaks kohtunikuks. Juba kaks aastat on tal ametlik FIFA kohtuniku staatus ja ta võib vilistada mänge ka meeste Eesti meistrivõistluste esiliigas. Praegu on Olander esimene ja ainus naiskohtunik.

“See, et ma ainus olen, on hea. Sellepärast mind hoitakse. Mul on kergem vilistada, sest mehed ütlevad mängu eel: “Poisid, kohtunik on naine, seepärast mängime rahulikumalt.” Tegelikult tuleb välja, et nad mängivad, selle asemel et kakelda,” jutustab Olander.

Et see tõepoolest nii on, võis näha kolmanda liiga mängus Tamme Auto-Kalev, kus Maaren Olander samuti õigust mõistis. Vutimehed mängisid väga korrektselt, proua kohtunikule aga, vaatamata sellele, et enne seda oli ta peaaegu pool päeva platsil veetnud, mingeid etteheiteid polnud.

“Minu arvates juhtis ta mängu väga professionaalselt, võib öelda, et suurepäraselt,“ tõdes pärast mängu Sillamäe Kalevi treener Sergei Ivanov. “Ja kuigi minu poisid said kokkupõrgetes ikkagi vigastada, pole mul talle mingeid etteheiteid. Minu arvates tuleks paljudel meeskohtunikel Maarenilt õppida. Kuid oma mõju on sellelgi, et ta on naine. Poisid mängisid väga viisakalt ja distsiplineeritult. Arvan, et kui oleks rohkem naiskohtunikke, siis mõjutaks see jalgpalli paremuse suunas.”

ALEKSEI FJODOROV
Neljapäev, 19.08.2004

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.