VE: Pijpers, Arno – parim peatreener

Mart Poom ja Martin Reim peavad Pijpersit parimaks
Andrus Allika
22.09.2004

Ruut Jalgpall

Uudise pilt
Mart Poom (pildil) ja Martin Reim kuuluvad Eesti rahvusmeeskonna raudvara hulka.

Pijpersiga astus Eesti koondis suure sammu edasi, leiavad rahvusmeeskonna tugitalad.

Eesti rahvusmeeskonna esiväravavaht Mart Poom ja FC Flora kapten Martin Reim leiavad profisportlastena, et nende töö pole treenerivahetuste kommenteerimine. Küll aga annavad nad kõrge hinnangu Arno Pijpersi poolt nelja aasta jooksul tehtud tööle.

“Arnoga astus koondis suure sammu edasi, ta tõi meile uue taktika,” arutab Poom. “Ta muutis mängu ründavamaks, tõi sisse hollandi jalgpalli paremaid jooni, sealhulgas tähtsustas tehniliste oskuste parandamist.”
Kui enne Pijpersit mängis koondis 4-5-1 või 4-4-2 taktikaga, siis hollandlane juurutas 4-3-3 süsteemi, mis pallita tähendas küll vaid ühe ründajaga mängu, palliga aga võimaldas rohkem jõudu ette paisata.

“Ta pani meid ka rohkem palli hoidma, läbi kaitsjate ja väravavahi mängima,” räägib Poom. “Saime hollandlaste mängujoonise päris hästi selgeks, meie individuaalne meisterlikkus pole veel sellisel tasemel nagu neil.”

“Taktikaliselt on ta väga tugev treener. Igale mängule eelnes põhjalik analüüs ja ettevalmistus mänguks. Ta oskas valida väga õige taktika, kasutada ära vastase nõrku külgi nagu viigimängudes Horvaatia ja Bulgaariaga või viimati 75 minutit Bulgaaria vastu. Kahjuks jäi meil valikmängudes suur võit saamata,” arutab Poom.

Nii Uno Piiri, Roman Ubakivi, Teitur Thordarsoni, Tarmo Rüütli kui ka Pijpersi ajal koondises mänginud Poom peab hollandlast seni tugevaimaks peatreeneriks. “Ka Rüütli tegi hea seeria ja Teituri tööd ei saa alavääristada. Teituriga õppisime kaitsetööd, suurem rõhk oli füüsilisel, sest seda on kaitsetöös palju vaja. Kindlasti oli Teituri aega väga vaja, aga Arno tuli väga õigel ajal. Tema treeningutel oli vähem füüsilist, kuid need olid väga intensiivsed, väga palju oli palliharjutusi. Kahjuks tuli mõlema lahkumine tüliga.”

Uuelt peatreenerilt ootab Poom, et see oleks eelkõige fanaatik, kes südamega asja juures ja suudaks Eestis sama hästi kohaneda nagu tema eelkäijad. “Ootan, et uus treener tooks kaasa mitte ainult oma mängu, vaid suudaks luua meie oma, eesti stiili. Me võiksime ju Eesti riigieelarve eest palgata Luiz Felipe Scolari, kuid selle materjaliga, mis meil on, ei saaks isegi tema garanteerida, et jõuame kohe finaalturniirile,” räägib Poom. “Kindlasti peaks see olema mees, kes oskab motiveerida, süstida eneseusku, arvan, et just sellest on meil valikmängudes mõne suure võitmiseks puudu jäänud.”

Kahtlemata parim treener

Martin Reimi hinnangul on Pijpers kahtlemata parim treener, kes koondisel olnud. “Ei saa öelda, et Pijpersi lahkumine tuli üllatusena, eks see oli ajaleheartiklitest ikka aimatav,” räägib Reim. “Olime 90 protsenti kindlad, et Pijpers lahkub Eestist. Treeneri palkavad klubi ja jalgpalliliit, nemad otsustavad ja mängijate asi pole neid otsuseid kommenteerida.”

Reim loodab, et uus treener leitakse kiiresti, et see oleks sama proff ja jätkaks samas stiilis. “Minu karjäär hakkab tasapisi lõpusirgele jõudma. Uus mees võiks tuua midagi uut, värskeid tuuli, kuid stiil võiks jääda samaks. Meil käib ju kõik selle järgi alates treenerite koolitusest ja lõpetades klubide mänguga.”

Juhatus kaalub lepingu katkestamist

•• Eesti Jalgpalli Liidu president Indrek Kannik kinnitas, et juhatus kaalub võimalust katkestada leping koondise peatreeneri Arno Pijpersiga ennetähtaegselt.

•• “Kui juhatuses otsustasime, et ei pikenda Pijpersi lepingut, siis mõtlesime, et meie poolt on korrektne lasta tal täita leping lõpuni ehk 15. novembrini,” rääkis Kannik. “Kuid Pijpersi viimaste päevade väljaastumised, milles ta süüdistab jalgpalliliitu asjades, milles me endal süüd ei näe, on pannud mõtlema võimalusele leping katkestada. Lepingus on jalgpalliliidu selline õigus fikseeritud. Meil tuleb vaid talle välja maksta tasu kuni lepingu kehtivuse lõpuni ja me oleme seda juba teinud. Mingeid lisakulutusi seega lepingu katkestamisest ei tuleks. Otsuse teeme lähema kahe nädala jooksul.”

•• Kanniku sõnul on peamine argument lepingu katkestamise kasuks vajadus tagada koondise töörahu enne tähtsaid MM-mänge Läti ja Venemaaga. “Praegune õhkkond ei tule kindlasti kasuks ei mängijatele, jalgpalliliidu inimestele ega pikemas perspektiivis ka lahkuvale peatreenerile endale,” ütles jalgpalliliidu president.

•• FC Flora presidendi Aivar Pohlaku sõnu on ka klubil Pijpersi ees kõik rahalised kohustused täidetud ning lepingu katkestamine lisaprobleeme ei tekita.

Allikas

xxx

 

Pijpers pole enam jalgpallikoondise peatreener
14:08 30.09.2004

Uudise pilt

TALLINN, 30. september (EPLO) – Jalgpalliliit, FC Flora ja Arno Pijpers allkirjastasid dokumendid, mille alusel lõppeb Pijpersi leping jalgpallikoondise ja FC Flora peatreeneri ametikohal täna.

Dokumentides nenditakse, et kõik vastastikused kohustused on täidetud ja lepingud lõpetatakse omavahelisel kokkuleppel, teatas jalgpalliliit.

Pijpers töötas jalgpallikoondise ja FC Flora peatreenerina alates 5. novembrist 2000 ning tema bilansiks koondise peatreenerina jäi 16 võitu, 14 viiki ja 25 kaotust.

EM-2004 valikturniiril kogus Eesti koondis Pijpersi juhendamisel 8 punkti. FC Flora peatreenerina viis ta klubi kolme Eesti meistritiitlini aastatel 2001, 2002 ja 2003 ning kahe superkarika võiduni aastatel 2002 ja 2003, bilanss Eesti meistrivõistlustel oli 85 võitu, 16 viiki ja 11 kaotust.

Eesti koondisel seisab aastal 2004 ees veel kaks MM-2006 valikmängu, 13. oktoobril Riias Lätiga ja 17. novembril Krasnodaris Venemaaga. FC Flora hooaja lõpetavad neli mängu Eesti meistrivõistlustel, üks mäng Eesti karikale ning Superkarikafinaal pühapäeval, 21. novembril, mil 2003. aasta Eesti meister FC Flora kohtub 2004. aasta Eesti karikavõitja Tallinna FC Levadiaga.

<SCRIPT language=javascript src=”http://reklaam.www.ee/cgi-bin/rot_fe.fcgi?env=EPL&country=EE-ET&zone=epl11&m=2″> </SCRIPT>

<SCRIPT language=javascript src=”http://reklaam.www.ee/cgi-bin/rot_fe.fcgi?env=EPL&country=EE-ET&zone=epl12&m=2″> </SCRIPT>

Seoses Pijpersi lepingu lõpetamisega asub peatreeneri kohuseid kuni hooaja lõpuni täitma klubi tehniline direktor Janno Kivisild.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.