VE: Ninnas, Toivo – reformierakondlane

Toivo Ninnas: Ma ei tea veel, kuidas hääletan!

Eve Heinla, SLÕL, 12. oktoober 2004


SEGADUSES: Reformierakondlane Toivo Ninnas ütles eile päeval, et tema veel ei tea, kas umbusaldab neljapäeval volikogus Edgar Savisaart või mitte.

Tallinna linnavolikogu uus loodav koalitsioon hakkab juba murenema: väidetavalt ei kavatse reformierakondlane Toivo Ninnas hääletada neljapäeval Edgar Savisaare mahavõtmise poolt. «Eks näis, elame-näeme,» ütleb endine abilinnapea Ninnas.

 
SL Õhtulehe andmetel on kunagine Edgar Savisaare linnavalitsuse abilinnapea Toivo Ninnas öelnud, et tema ei kavatse Savisaare pukist mahavõtmises osaleda.

«Kuidas mina plaanin hääletada? No eks ma hääletan nii nagu ikka… Noh, see tähendab seda, et elame neljapäevani, siis vaatame,» ei tahtnud Ninnas eile päeval veel öelda, kas ta umbusaldab praegust linnapead Edgar Savisaart või mitte.

Kas valitsus avaldab Tallinkile survet?

Ütlesite väidetavalt, et teie Savisaare vastu ei hääleta?

Ninnase hääl on ebalev. «Aga kus ma seda ütlesin?» uurib ta.

Teie pole öelnud?

«No võib olla kunagi olen küll öelnud, aga praegu ma ei tea… Ma ei ole otsust vastu võtnud veel. Võib-olla tõesti olen ma kord sellise lause välja öelnud, ma ei tea. Aga vist mitte viimastel päevadel, meelde küll ei tule… Eks näis, elame-näeme,» jätab Ninnas targu otsad lahti.

SL Õhtulehele teadaolevalt on Ninnase kaudu, kes kuulub Tallink Grupi nõukogusse, üritatud sellele firmale survet avaldada. Kui Ninnas ei hääleta nii nagu uuel koalitsioonil vaja, võib riik läbi Tallinna Sadama Tallink Gruppi pigistada.

Ninnas nimetab seda spekulatsiooniks ja lisab, et eks igasuguseid jutte räägitakse. «Ja kuidas saaks meid mõjutada?»

Eile õhtul lükkas Ninnas ümber kuuldused, et ta Savisaare umbusaldamisest osa ei võta. «Kahtlemata hääletan ma nii, nagu erakond otsustab,» ütles ta BNSile.

Väidetavalt oli just praegune Reformierakonna võtmefiguur Keit Pentus see, kes aitas Ninnast abilinnapea kohalt kangutada. Ninnas lahkus ametist käesoleva aasta algul, tema asemele asus Peep Aaviksoo.

Tallinna linnavolikogu reformierakondlasest esimees Maret Maripuu ütles TV3 uudistele, et Ninnase võimalik linnapea umb-usaldamise mittetoetamine on üllatav. Ta lisas, et Ninnas on kogenud poliitik ja kui ta ei toetaks Reformierakonna üht või teist käiku, oleks ta erakonnaga juba ühendust võtnud.

Savisaar võib saada 88 500 krooni hüvitist

See, kas pärast Savisaare umbusaldushääletuse läbiminekut ametist lahkuvad keskerakondlasest abilinnapead ja linnaosavanemad ka hüvitist saavad, sõltub volikogu heldekäelisusest. Vastavalt Tallinna põhimäärusele võib palgalisel ametikohal töötavale linnavolikogu liikmele või aseesimehele, linnapeale ja linnavolikogu poolt ametisse nimetatud linnavalitsuse liikmele volikogu otsusega maksta ametist vabastamisel hüvitust kuni kolme kuu ametipalga ulatuses, kui ta on töötanud 2-8 aastat, ja kuni kuue kuu ametipalga ulatuses, kui ta on töötanud rohkem kui kaheksa aastat. Hüvitist võib maksta muu hulgas ka juhul, kui vabastamine toimub seoses umbusalduse avaldamisega.

Linnapea palk on praegu 29 500 krooni, abilinnapeadel 25 000, linnaosavanemal

15 000-20 000 krooni. Seega võib Savisaar lahkudes saada kuni 88 500 krooni, abilinnapead kuni 75 000, linnaosavanemad kuni 60 000 krooni.

Praegu on ametis kolm kesk-erakondlasest abilinnapead: Jüri Ratas, Kaia Jäppinen ja Toomas Vitsut ning kolm linnaosavanemat: Lauri Laasi, Kalev Kallo ja Aivar Riisalu. Ainukesena jääks hüvitisest ilma Mustamäe linnaosavanem Aivar Riisalu, kes on töötanud veidi üle ühe kuu. Ka Jäppinen on ametis olnud alla kahe aasta ja seega hüvitist ei saaks. Linnaosavanemale võib maksta hüvitist kuni kolme kuu ametipalga ulatuses, kui ta on töötanud 2-6 aastat, ja kuni kuue kuu palga ulatuses, kui ta on töötanud rohkem kui kuus aastat.

Tallinna linnakantselei kesk-erakondlastest nõunikud ei pea vastavalt töölepingutele võimu vahetudes ametist lahkuma. Keskerakonna liikmetest nõunikud on Max Kaur, Kaarel-Mati Halla, Heido Vitsur ja Raimond Kaljulaid.

Läbirääkimistel ametikohtadeni ei jõutud

Eile jätkunud läbirääkimistel Tallinna uue koalitsiooni moodustamiseks ei jõudnud Reformierakonna, Res Publica ja Rahvaliidu esindajad uute linnajuhtide kohtade jagamiseni. Res Publica Tallinna piirkonna juht Sven Sester ütles, et läbirääkimistel on palju tööd tehtud linna 2005. aasta eelarvega. «Me loodame, et homme jõuame tõesti selleni, et hakkame rääkima ka vastutuse võtmisest ehk kohtadest,» sõnas Sester. Ta lisas, et Res Publical on väga selgesti paigas üks positsioon, s.o. linnapea koht. «Aktuaalse kaamera» andmeil soovib Reformierakond endale nelja abilinnapea kohta, jättes Rahvaliidule vaid ühe linnaosavanema koha. Teleuudiste teatel jääks Res Publicale kaks abilinnapea kohta; ühe nimena mainiti volikogu Res Publica fraktsiooni juhi Kaupo Reede nime. BNS/SLÕL

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.