VE: Võrumaa Mängud

65 aastat Võrumaa mängudest

65 aastat tagasi kirjutas toonane Võru Maavanem, Eesti Mängude Võrumaa Komitee esimees August Kohver: “Käesoleval aastal toimuvatest suurematest ja ülevamatest sündmustest, millele meie rahvas massilise osavõtmisega kaasa tunneb ja kaasa elab, on kahtlemata suvel Tallinnas ärapeetavad Eesti Mängud ning Võrumaale eelpidustustena Võrumaa Mängud.

Eesti Mängudele – suurpidustustele ettevalmistamise tööd kestavad üle riigi juba ligi aasta aega ja on eriti viimastel kuudel niihästi osavõtjate arvu kui ka tegelaste ettevalmistamise töö poolest väga intensiivseks ja hoorikkaks kujunenud.

Nii on Võrumaalt üksi Eesti Mängudest osavõtjatena endid üles annud ja registreeritud üle 60 mitmesuguse organisatsiooni, nagu laulu- ja mänguseltse, Naiskodukaitse jaoskondi, spordiseltse, maanaiste seltse, koole, Ü.E.N.Ü (Üleeestiline Noosrsooühendus) osakondi, perenaiste seltse, maanoorte ringe jne. Üleriigiliselt tõuseb aga Eesti Mängudest osavõtjate organisatsioonide arv üle 1000 ja tegelaste arv ligi 16000-ni.

Ametlikult kannavad need suurpidustused nimetust “II Üleriigilised Eesti Võimlemise– ja Spordimängud”. Need peetakse Võrumaa ulatuses Võru linnas 3. ja 4.juunil 1939 ja üleriigilises ulatuses Tallinnas 16-18.juunil.

Eesti Mängude kavas on võimlemine, spordimängud ja rahvatantsud ning õilsamaks sisuks ja sihiks on kaasa aidata kehaliselt terve ja tugeva ning vaimliselt kõigekülgselt arenenud erksa teo- ja loomingujõulise rahva kasvatamiseks ja karastamiseks teadmises, et terves kehas asub terve vaim.”

Võrumaa Mängude puhuks ilmus 64 leheküljeline brosüür üksikasjalike andmetega Eesti Mängude ja Võrumaa mängude kohta, kus sõna on saanud mitmed riigitegelased (president K.Päts, riigisekretär K.Terras, peaminister K.Eenpalu, siseminister R.Veermaa, Võru maavanem A.Kohver), mängude organisaatorid.

Ära on toodud Võrumaa spordirekordid ja üksikasjalik mängude kava. Ära on toodud ürituse sponsorite reklaamid ja illustreerimiseks on kasutatud rikkalikult fotomaterjali.

Kuna mina oma kirjutises pööran põhitähelepanu kultuuriloolisele osale, siis sportlik külg jääb teiseks korraks.

Laupäeval, 3.juunil oli peale sportlike etteastete ette nähtud rahvapillimeeste orkestri proov “Kandle “saalis ja rahvatantsude peaproov spordiväljakul. Mängud ise avati samal päeval kell 11.00 spordiväljakul Võrumaa Mängude üldjuhi Richard Treimani poolt.

Kell 21.00 algas “Kandles” segaeeskavaga rahvapidu, kus kavas oli partervõimlmine, rahvatantsud ja rahvamuusika külapillimeeste orkestrilt, lõbusaid lugusid “Pasuna poistelt”, segakvartetilt ja vanadelt rahvapillimeestelt ja lõpuks tants kolme orkestri saatel.

Pühapäeval jätkusid proovid ja spordivõistlused.

Kella 15.-ks kogunesid kõik Esinejad rongkäiguks linna 2.algkooli juurde ja poole tunni pärast algas rongkäik läbi linna mõõda Jüri, Liiva ja Kreutzwaldi tänavat spordiväljakule.

Rngkäigu riietuseks oli must pikkpüks ja valge trikoo, tantsijatel muidugi rahvarõivas.

4.juunil 1939.a. kell 16.00 algasid võimlemise- ja rahvatantsupidustused spordiväljakul ja avakõne pidas peaminister K.Eenpalu.

Järgnesid võimlemiskavad poeglastelt (E.Lukini juhendamisel Võru Ühisgümnaasiumi poeglaste rühm) , naisvõimlejatelt (Võrumaa ühendatud naisrühmad Leida Paali juhatusel), meesvõimlejatelt (Võrumaa ühendatud meesvõimlemisrühmad Elmar Kivi juhatusel) ja tütarlastelt (Võru Ühisgümnaasiumi tütarlaste võimlemisrühm E.Lukini juhatusel). Siis said esinemisloa Võrumaa ühendatud rahvatantsu rühMad Erna Laasi juhatusel ja saatemuusikat tegi Päpina külapillimeeste orkester E.Toivi juhatusel. Rahvatantsuprogrammi oli lülitatud järgmised tantsud: Viru Valss, Vändra polka, Oige ja vasemba, Pulgatants, Vananaiste löss, Jooksupolka, Jämaja labajalg ja Tuljak.

Võrumaa mängud kujunesid meeldivaks rahavapeoks, mis suutis ühte liita tegusad inimesed spordi-, kultuuri- ja äri vallas ja märkis maha uued tegevussuunad

Mis jäid aga teostamata seoses võimu vahetusega ja uue riigikorra plaanidega.

xxx

Fotod:

1369:9 –Võrumaa mängudel osalevad naisvõimlemisrühmad.

Võru spordiliidu juhatus.jpg:

1331:2 – Võrumaa spordiliidu juhatus 1938-39 aastal. Istuvad vasakult Gustav Suursaar-kassapidaja; Richard Treiman –esimees; Johan Koemets -aseesimees ; Elmo Ploom – sekretär; seisavad vasakult–E.Karmo – spordiinstruktor; Erich Lukin (noorte juht) ; A.Lepp-ametita

1344:73 Võrumaa mängude rongkäik 4.06.1939.a., esiplaanil setu noored.

 

Võrumaa muuseumi materjalide põhjal Võrumaa muuseumi teadur Arthur Ruusmaa

 

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.