“Wõru Teataja” 70 aastat tagasi

Õnnetus R.Kaveri autoga.

Wana-aasta õhtul tõi R.Kaveri weoauto Uue–Saaluse A.Jalakule kaupa. Kandimäest ülesse tulles aga juhtus õnnetus. Libeda tee tõttu libisesid auto rattad ja auto hakkas tagurpidi mäest alla libisema. Autojuhi külmaverelisus aga hoidis suurema õnnetuse ära, kuna ta suutis auto risti teele wastu ülemist perwe juhtida. Autol sai kannatada üks tagumine ratas, samuti osa kaupa. Olgu mainitud, et tee õnnetuse kohal on õige järsk ja tõuseb ülesse põiki mööda mäe kallakut. Samal kohal on warem juhtunud õige mitmeid õnnetusi, kust sõitjad on pääsenud wähemate muljumistega. Paar aastat tagasi langes samal kohal orgu eksportwõi koorem. “Wõru Teataja” nr. 2; 04.01.1935.a.

Pakane võimutseb.

Viimaseil päevil Baltimaile tunginud pakane ei näita raugemise tendentsi. Käesoleva aasta külmemaks kujunes öö vastu reedet, mil Võrus valitses 28 kraadine külm. Viimastel päevadel on temperatuur Võruski olnud juba kõrgem. Nii näitas kraadiklaas eile hommikul ainult 20 pügalat C. Ennustus eelolevaks nädalaks tõotab külma püsivust. Väikesed muudatused on ehk võimalikud tuleva nädala lõpupoole, kui praegu Atlandilt Kesk-Euroopa pääle liikuv madalrõhkkond suudab külmavalli purustada ja Läänest soojema õhu Ida-Euroopasse juhtida. Lootus pilvitusele ja lumesadudele on üpris väike. Tänavuse talve iseloomu kohta märgib metobs (vist meteo-observatoorium; AB), et jaanuar ja veebruar saabuvad lumerohkemaina kui viimastel aastatel. “Wõru Teataja” nr.3 ; 07.01.1935.a.

Pidu Võru vanglas.

Kolmekuningapäeva õhtul oli korraldatud Võru vanglas vahialustele peoõhtu, kus vahialustest tegelased kandsid ette sarnase klassilise lavapala, nagu seda on Moliere`i 4 vaatuseline komöödia “Ihnus”. Pääle näidendi oli peoõhtu kavas veel ilulugemist, naljalugemist ja kupleesid vahialuste poolt. Samuti esines muusikapaladega vahialustest moodustatud keelpillide orkester. Peole pääses pääle vahialuste eneste ainult vangla personaal ja Võru kohtutegelased. Varematel aastatel oli vangidel alati ette nähtud teatud summa meelelahutuste korraldamiseks, kuid nüüd on see ära jäänud ja vangla seinte vahel olijad peavad ise oma meelelahutuse eest muretsema. “Wõru Teataja” nr.4 ; 09.01.1935.a.

Uisutee talgud Tamulal.

Tänavu jäi Võru uisuteeta, kuna selle tegemine Võru Spordiliidult suuri kulutusi oleks nõudnud ja mingisuguseid väljavaateid ei olnud nende kulude katmiseks ükskõik milliste summadega. Kuna aga Võrus siiski leidub rohkesti uisutajaid ja eriti laste hulgas, siis oleks tarvilik mingisugune võimalus selleks luua. Võru Spordi Liit kutsub kõiki lapsevanemaid, noori tüdrukuid ja poisse, samuti täiskasvanuid püha-päeval, 20.jaanuaril kell 12 uisutee talgutele Tamulale, pargi alla. Ühiselt puhastaksime tüki järve lumest ja annaksime sellega võimaluse lastele ja kõigile uisuspordi armastajatele uisutamiseks. Talgudele tulijail kaasa võtta lumelabidaid. Soovitav oleks, kui vanemad õpilased tuleksid välja koguni rühmadena. “Wõru Teataja “ nr.7 ; 16.01.1935.a.

J.Jaigile sündis tütar.

Neljapäeval, 17.skp. sündis Võrumaalt päritolevale kirjanik J.Jaigile tütar. Teatavasti elab kirjanik Jaik praegu Tallinnas ja on üks produktiivsemaid eesti kirjanikke. Möödunud aastal ilmus Jaigi sulest koguni 12 ilukirjanduslikku teost. Väga palju tähelepanu oma töödes on Jaik pühendanud just oma kodumaakonnale. “Wõru Teataja “ nr.8 ; 18.01.1935.a.

“Juubelimarss” linnale.

Laupäeva õhtul korraldatud Võru Sümfooniamuusika Seltsi kontsert-ballil andis seltsi esindaja W.Kuus abilinnapää F.Kõvale ülekaante vahele kõidetud Ed.Tamme helitöö “Juubelimarss”, mille Ed. Tamm on pühendanud Võru linnale 150.a. juubeliks. Üleandja tähendas, et linnale pühendatud ja üleantav teos jäägu kestvaks ja püsivaks mälestuseks tulevastele aegadele ja tulevastele põlvedele.

F.Kõva tänas linnavalitsuse nimel kõigepäält komponist Ed.Tamme ja Võru Sümfoonia Muusika Seltsi. Sellele ametlikule tseremoniile järgnes orkestrilt “Juubelimarsi” ettekanne, mida publiku soovil korratagi tuli. “Juubelimarss” on kõigiti õnnestunud teos – meeleolurikas ja viisirikas. Mis puutub muusse osasse kõnealusest kontserdist, siis õnnestus seegi kõigiti. Rohkearvuliselt kogunenud publik jäi õhtuga kõigiti rahule. “Wõru Teataja” nr.9 ; 21.01.1935.a.

Suusaspordi tarvete valmistaja.

Suusaspordi tarvete valmistamise alal on Petseris tänavu esmakordselt hakanud tegelema A.Rätsep, valmistades suusakeppe, suusasidemeid ja teisi artikleid. “Wõru Teataja” nr.10 ; 23.01. 1935 . / Rubriigis “Petseri Teataja”/

Preilid sõitsid poisikesele pääle.

Möödunud pühapäeval nähti Põlva alevikus pääle kirikuteenistuse ühte kihutavat hobust, kus saanis istus kolm preilit. Suure kiiruga juhtus sõitjail õnnetus – nad sõitsid 7-8 aastasele Nikopensiuse pojale otsa. Poisike jäi hobuse alla ja sai saani löögist nii põrutada, et oli tükk aega meelemärkuseta. Lõbus sõit lõppes preilidel aleviku vahel sellega, et sündmuse kohta koostati protokoll. Preilide kihutamine ei lõppenud aga veel sellega. Kojusõidul, mis oli sama kiire, põrkas saan metsas kännu otsa ja jäi sinna kinni. Kiiruga jooksev hobune pääses saani eest aisade vahelt lahti. Nendel oli hulk aega tegemist, enne kui said hobuse ette ja edasi sõita. “Wõru Teataja “ nr.11 ; 25.01.1935.a.

Vabadusristi vennad tulevad juunis.

Nagu kuuleme, toimub üleriiklik Vabadusristi vendade kokkutulek Munamäel juuni lõpul. Läinud aastal peeti kokkutulek võidupühal, kuid kuna tänavu toimub võidupüha ajal üleriiklik kaitseliidu päev, siis on esialgu jäädud peatuma juuni kuule. Munamäelt minnakse edasi Rõuge ja Viitinasse. “Wõru Teataja” nr.12 ; 28.01.1935.a.

Õnnetus linnanõunik F.Kõvaga.

Teisipäeva ööl vastu tänast kuupäeva tulid kella 1 paiku mööda tänavat linnanõunik F.Kõva ja tööbörsil töötav Rööbing. Libeda kõnnitee tõttu kukkusid mõlemad Kiristaja maja kohal maha. Rööbing tõusis kohe püsti, kuid linnanõunik Felix Kõval osutus see võimatuks. Järelvaatusel selgus, et parema jala luu on murdunud, ning nii õnnetult, et luu ots koguni nähtaval oli.

Kiires korras kutsuti kohale voorimees, kes haige linna haiglasse toimetas, kuhu tal tükiks ajaks tuleb jääda. “Wõru Teataja “ nr.13 ; 30.01.1935.a.

“Wõru Teatajaid” Võrumaa muuseumi kogudest sirvis muuseumi teadur Arthur Ruusmaa.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.