VE: Silmet – enamus-välisosalusega muldmetallitootja

Tiit Vähi müüs enamusosaluse Silmetis
03.01.2006 00:01Andrus Karnau, reporter

Ekspeaminister Tiit Vähi müüs vana aasta viimastel päevadel Silmeti aktsiate kontrollpaki Euroopa ühele suurimale muldmetallide tootjale.

«Olen arvamusel, et suurettevõtete mahamüümine välismaalastele pole suur probleem. Kui ettevõte on rahvusvaheline, siis ettevõttel peaks olema ka rahvusvahelised investorid,» ütles eile tõenäoliselt viimaseid kuid Silmeti nõukogu esimehe ametis olev Tiit Vähi.

Muldmetalle tootva Silmeti enamusosalus läks rahvusvahelisele kontsernile, mille käes on maagikaevandused ja võimalus seda rikastada.

Rahvusvaheline firma

Enam kui 500 töölisega Silmeti aktsiatest on nüüd 50 protsenti pluss üks aktsia Ðveitsi valdusfirma Zimal SA käes. Viimane kontrollib omakorda Venemaa firma Mineral Group Revda kaudu lopariidikaevandust Koola poolsaarel ja Solikamski magneesiumitehast.

Kontsern on keskendunud tantaali, nioobiumi ja haruldaste muldmetallide tootmisele ning eri riikides paiknevad tootmisüksused lubavad tootmist korraldada paindlikult.

Aktsiad müünud Silmet Grupile jääb ligi 40 protsenti ettevõttest ja kümnendik firmast on endiselt Austria firma Treibacher Industrie AG käes.

Hinda ei ütle

Pooled ei avalikusta tehingu hinda. Vähi märkis, et mänedþmendi asjatundlikkus aitas ettevõtte hinda üles kruvida ja ta investeerib osa teenitud rahast Sillamäe sadamasse, aga mitte ainult.

«Meie armastame raha merre uputada, aga eks me tõstame ka eratarbimist, sest olen seitse aastat olnud investor ja kogu raha reinvesteerinud. Nüüd võib juhtuda, et lahendan mõned eratarbimise küsimused,» ütles Vähi.

Vähi sõnul ootavad Silmetit ees investeeringud tootmise laiendamisse ja nüüdisajastamisse.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.