VE: Ivanov, Sergei – Venemaa asepeaminister

Sergei Ivanov töötas KGB agendina aastaid Helsingis
01.04.2006 (PMO)

Venemaa värske asepeaminister Sergei Ivanov tunneb hästi Soomet ja nii mõnigi soomlane mäletab teda 1980. aastatest, kui ta töötas KGB agendina Nõukogude Liidu saatkonnas Helsingis.

Ivanov, keda peetakse president Vladimir Putini üheks tõenäolisemaks järglaseks Venemaa riigitüüri juures, elas aastatel 1984-1990 Helsingis ja töötas saatkonna sekretäri ametikohal NLi suursaatkonnas Tehtaankatul, kirjutas Helsingin Sanomat.

 
Tema tegelik tööandja oli aga kurikuulsa riikliku julgeolekukomitee KGB välisluure poliitiline osakond. «Eks me kõik teadsime, mis seltskonna esindaja ta oli,» rääkis Antti Peltomäki, kes praegu töötab Soome ELi esinduse juhina. 1980. aastatel oli ta aga Soome ühe suurema erakonna Kokoomus välisasjade sekretär ja kohtus Ivanoviga regulaarselt. Ivanov suhtles tollal sageli ka soomerootslasi esindava Rootsi Rahvapartei liikmete, aga ka üliõpilastega.
 
Neil aegadel oli Soomes tavaline, et poliitikutel ja idanaabriga kaubitsevatel ärimeestel oli tutvuskonnas olemas oma nn kotiryssä (koduvenelane), kes hoidis kontakti ja ajas meelsasti juttu ning andis ka nõu. Soome kontaktisikud ei pidanud Ivanovi agressiivselt sehkendavaks koduvenelaseks. Teda meenutatakse vaba olemisega inimesena ja intelligentse vestluspartnerina, kes ei põrkunud tagasi tegemast kriitilisi märkusi ka oma kodumaa suunas.
«Mina kuulsin üsna realistlikke hinnanguid Nõukogude Liidu arengust. KGBs võis siis olla parim informatsioon riigis valitseva olukorra kohta,» märkis Rootsi Rahvapartei endine peasekretär ja pragune Soome suursaadik Norras Peter Stenlund. Vaid jutud Balti riikide iseseisvuspürgimustest olevat toonud Ivanovi näole ärritunud ilme.
 
Nõukogude saatkonna sekretärina elas Ivanov Helsingis alguses Kaivopuistos ja seejärel Lauttasaares. Helsingin Sanomat käis soomlaste seas otsimas Ivanovi toonaseid tuttavaid ja uuris ka Venemaa üheks mõjukamaks poliitikuks tõusnud mehe isikutunnistust välisministeeriumi diplomaatide arhiivis.
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.