Eestlased on Euroopa õnnetum rahvas

Eestlased jäid Euroopa õnnelike edetabelis viimasele kohale
16.07.2007 11:16 

Täiendatud kell 14.15!
Euroopa kõige õnnelikumad ja pikemaealised inimesed elavad Islandil. 30 riiki puudutavas uuringus viimasel kohal on eestlased.

 
Kõige õnnelikumad eurooplased elavad Islandil.
Foto: AP / Scanpix
 

Euroopa Õnneliku Planeedi Indeksi (EHPI) koostamisel arvestati inimeste rahulolu eluga ja ootusi elule ning ökoloogilist jalajälge, vahendas Guardian.  

Tabelis esikoha hõivanud Islandile järgnesid Rootsi, Norra, Šveits, Küpros, Taani, Malta, Sloveenia, Holland ja Austria. Läti jäi kogutabelis 11. kohale, Soome 16. ja Leedu 25. kohale.  

Tabeli lõpus oleva Eesti kodanikel on Euroopas teiseks kõrgeim hirm kuritegude ees, riigil tohutu ökoloogiline jalajälg.

Nimekirja lõpus, vahetult enne Eestit, on Luksemburg, Bulgaaria ja Kreeka.

Uuringu avaldas New Economics Foundation and Friends of the Earth. Selle järgi on Euroopa inimeste heaolu praegu halvem kui 40 aastat tagasi.

«Sellised maad nagu Island näitavad, et õnn ei pea tingimata tohutult maksma,» rääkis Heaolu Keskus rajaja Nic Marks.

Islandi kombinatsioon tugevast sotsiaalpoliitikast ja ulatuslikust uute energialiikide kasutamisest näitab, kaasaegne elu ei tähenda inimesele tingimata hüvede ohverdamist.

Eluga rahulolu osas on tabeli eesotsas Põhja-Euroopa riigid Taani, Šveits, Island, Soome ja Rootsi. Suurbritannia on 15. kohal nii eluga rahulolu kui ootuste osas.

Kliimamutusi uuriva Andrew Simmsi sõnul elavad inimesed võimsalt reklaamitud majandusmudeliga riikides kõige halvemini.

Mis mõte on sellel, kui me põletame tohutul hulgal fossiilselt kütust selleks, et valmistada, osta ja tarbida aina rohkem, kuid seda ilma märgatava kasuta meie endi heaolule, küsib Simms.

Islandil on vulkaanilise geoloogia tõttu olemas oma energiaallikas. Riigi valitsus on teinud tervise jaoks rohkem kui ühe teise Euroopa riigi oma.

Luksemburg on halvim riik ökoloogilise jalajälje järgi. Suurbritannia on selles arvestuses tagant neljandal kohal.

Toimetas Mari Kamps, Postimees.ee

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.