VE: Jaap de Hoop Scheffer – NATO peasekretär

NATO juht ei taha Putinilt kuulda mõttetuid ähvardusi

28.03.2008 09:23

NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer hoiatas Venemaa presidenti Vladimir Putinit, kes on kutsutud järgmisel nädalal Bukarestis toimuvale alliansi tippkohtumisele, et too ei kasutaks seal tarbetut retoorikat, mis ei aita kuidagi pooltel erimeelsusi lahendada.

 
Scheffer.jpg:
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer.
Foto: AP / Scanpix

Financial Timesile antud intervjuus tõdes Scheffer, et Bukaresti tippkohtumise ajal toimuva NATO-Vene nõukogu edukus sõltub suuresti sellest, millise tooni valib Putin, vahendas AFP.

«Üritagem hoiduda kasutust retoorikast nagu: «Me suuname raketid riikidele A, B ja C»,» soovitas NATO juht peagi ametistlahkuvale Venemaa presidendile. «See ei ole mitte ainult kasutu, vaid meenutab mulle ka aega, kui ma kasvasin üles ja olid olemas Berliini müür ja raudne eesriie… Nii et, hoidugem retoorikast,» rõhutas ta.

Scheffer tunnistas, et ta ei tea, millise tooni Putin järgmisel nädalal valib. Samas lisas ta, et  nägi hiljutistel USA-Vene läbirääkimistel ameeriklaste plaanitava raketikilbi üle «lootustandvaid, positiivseid tulemusi».

NATO peasekretär kinnitas ka, et teda ei üllata USA presidendi Georg W. Bushi jõuline toetus alliansi laienemisele Gruusiasse ja Ukrainasse, mida Venemaa võtab väga valuliselt ja kritiseerib ägedalt.

Toimetas Oliver Tiks, Postimees.ee

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.