VE: Litovtšenko, Kirill – raudmees (Ironman)

(29.07.2003)

Litovtšenko raudmehestus USA-s
Andres Kalvik

Ruut Esimese täispika maratoni võidu proffide seas tõi fantastiline maratonijooks

Ruut Treener Jüri Käen juhendab Ameerikas harjutavat sportlast Eestist

Uudise pilt
Täispikk triatlon algab 3,8 km pikkuse ujumisdistantsiga.
Foto: Reuters

Pikki aastaid ennastsalgavalt tööd rüganud Kirill Litovtšenko jõudis 34-aastasena täistabamuseni, teenides Lake Placidi Ironmanil ehk USA lahtistel meistrivõistlustel ajaga 8:46.15 esikoha.

Litovtšenko treeneri Jüri Käeni sõnul tegi hoolealune senise karjääri parima etteaste. “Lõpuks peab ka esikoht tulema. Higi on selle nimel tublisti valatud,” rõõmustas Käen.

Litovtšenko ujus 3,8 km ajaga 53.14, väljudes veest 37-ndana. “Kuna Kirill hakkas ujumisega tõsiselt tegelema alles sõjaväes, jään ajaga rahule,” lausus Käen.

Tõusis rattaga teiseks

180 km rattasõidul saadud teine aeg 4:55.42 upitas Litovtšenko aga teiseks, sinnamaani esikohta hoidnud ameeriklasest Chris Lietost lahutas teda kümme minutit. “Kuna Lieto on pärast sakslasi tugevuselt järgmine rattasõitja, oli viieminutiline kaotus talle normide piires. Lisaks oli rajal palju tehnilisi laskumisi, mis Kirillile ei istu,” ütles Käen.

Maratondistantsil (42,195 km) hakkas aga päeva parima aja (2:51.31) teeninud Litovtšenko ja Lieto vahe penikoormasaabastega vähenema. Pärast kahte ja poolt miili oli see 7.40, viie miili möödudes 6.18 ja kaks miili hiljem 5.51. Kui läbitud oli 15 miili, kukutas Litovtšenko Lieto liidrikohalt.

Kuna võitluse käigus kallas vihma nagu oavarrest, ulatus vesi mõnikord koguni pahkluudeni. “Jooksu aeg oli väga hea. Viienda koha teeninud tiitlikaitsja Ryan Bolton, kes on jooksnud maratoni 2:18-ga, jäi temast 20 sekundi kaugusele,” märkis Käen. “Lieto pole kunagi kõva jooksumees olnud. Ilmselt sai talle saatuslikuks kõrge algtempo.”

Käeni sõnul on Lake Placidi taset raske hinnata, sest triatlonis muutuvad võistluse reitingud igal aastal sõltuvalt osalejate tugevusest, kuid kinnitas, et konkurents oli tihedam kui mullu, mil Litovtšenko teise koha teenis. “Osales kuus ironmani võitjat. Kuigi Euroopast polnud kõiki tippe kohal, olid esindatud pea kõik muu maailma ässad,” täpsustas ta.

Mai keskel Lanzarote Ironmanil teise koha teeninud Litovtšenko (Ain-Alar Juhanson oli viies, mõlemad said Havai Ironmani pileti) lendas sarnaselt eelmisele aastale USA-sse juba juuni teisel poolel. Harjutab ta New Yorgi lähistel looduskaitsealal, kus Venemaalt pärit abielupaar üürib suveks maja.

Harjutab Havaile mõeldes

“Kirill tutvus nendega kolm aastat tagasi Florida Ironmanil. Aasta hiljem tegi kohaga esmatutvuse. Elamine on seal prii ja olud paremad kui Eestis. Basseini puudumisel tuleb piirduda järves ujumisega,” kirjeldas Käen.

“Kirilli sõnul kulgevad treeningud viperusteta. Massaaži teeb talle maja peremees. Tahaks ka oma silmaga tema liikumist näha, eriti seisundit pärast pingutust, kuid olude sunnil pean leppima tema kirjeldustega. Võrreldes eelmise aastaga on Kirill teinud arenguhüppe rattasõidus,” lisas ta.

Nädala lõpuni Litovtšenko puhkab, seejärel jätkab valmistumist 18. oktoobril peetavaks Havai Ironmaniks. Käeni sõnul püütakse tänavu vormiajastust paremini planeerida. Mäletatavasti saabus aasta tagasi Litovtšenko tippvorm liiga vara ja pidi seetõttu leppima 33. kohaga. “Vaatame, kuidas taastumine kulgeb ja selle põhjal otsustame, millistel võistlustel enne Havaid stardime,” rääkis Käen.

Allikas
Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.