VE: Silmet Grupp – üks Ida-Viru suurimatest lootustest

Lisaks
Silmet – enamus-välisosalusega mulmetallitootja
Silmet jätkab kindlal kursil

XXX

Silmet Grupi juht Tiit Vähi hindab läinud aastat edukaks: ettevõtte keskkonnainvesteeringud on muutnud tehase nõuetele vastavaks ning nüüd vabanev ressurss võimaldab Silmet Grupil arenemist jätkata.

Tiit Vähi hindas Silmet Grupi läinud aasta suurimaks saavutuseks edukat keskkonnaarendust – paari aasta investeeringud on muutnud ettevõtte Euroopa keskkonnanõuetele vastavaks.

Vähi hinnangul on Silmetil suuremate keskkonnainvesteeringute aeg möödas, kuna ettevõte on keskkonnaministeeriumiga sõlmitud kokkulepped täitnud ning võib nüüd oma ressursse tootmise arendamiseks kasutada. Ta tunnistas, et Silmetile oli päris kurnav muuta nõukogudeaegne tehas praegustele normidele vastavaks tootmisettevõtteks. “Nõukogudeaegses Silmetis ei pööratud keskkonnale üldse tähelepanu,” rääkis Vähi. “Meil tuli mõne aasta jooksul väga palju ja väga kulukat ära teha.”

Uus energiaplokk

Hoolimata suurtest kulutustest keskkonnakaitsele, on Silmet viimase aasta jooksul palju edasi arenenud, märkis Vähi. Varsti läheb Silmetis käiku soojuselektrijaama uus, 56 miljonit krooni maksnud plokk. Selle seadmed on Vähi sõnul ilmselt moodsaimad Eestis.

Ka sadamaehitus läheb Vähi sõnul plaanipäraselt edasi – sadamaehituse esimene järk peaks kava kohaselt valmima 2005. aasta kevadeks.

“Algav aasta tuleb Silmetile stabiilne,” ütles Vähi. “Viimasel kahel-kolmel aastal oleme investeerinud umbes 40 miljonit krooni keskkonnaprojektidesse, täitnud keskkonnaministeeriumile antud lubadused ning saanud kätte jäätmekäitlusload. Nüüd võime vabamalt hingata ning pöörata rohkem tähelepanu näiteks tootearendusele.”

Muldmetallide tootmine jätkub

Oktoobris taaskäivitas Silmet muldmetallide tootmise, mille ettevõte oli suvel turu madalseisu ning toormetarne raskuste tõttu sulgenud.

Silmet saatis mullu juuli alguses sadakond muldmetallide tootmisega seotud inimest kolmekuulisele sundpuhkusele ning sulges turu madalseisule viidates ajutiselt muldmetallide tootmise. Juba siis lubas Silmet Grupp, et oktoobris tootmine taaskäivitatakse.

Ometi pole muldmetallide tsehh töös endises mahus. Vähi sõnul on Silmetil raske konkureerida samuti muldmetalle tootva Hiinaga. “Tegu on kommunistliku riigiga ning päris selged turumajanduse reeglid seal ei kehti,” põhjendas ta.

Samas on alanud aasta Silmetis toodetava tantaali ja nioobiumi turul Vähi arvates stabiilne. “Muldmetallide ning tantaali ja nioobiumi turg erinevad üksteisest suuresti. Kahte viimast on Hiinas väga vähe,” rääkis Vähi.

ARGO SOOLEP
Laupäev, 3.01.2004

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.