VE: Rähn, Taavi – jalgpallur

Eesti tank Taavi Rähn sirgus naljamehest mängumeheks
Veiko Visnapuu, reporter, 07.04.2004 

Kui Taavi Rähn 20-aastase noorukina Lilleküla staadioni avamängus Hollandiga lõpuminutil rumala tagasisöödu andis ja külalised Eesti vutimeeskonda väravaga karistasid, pidasid paljud teda tippjalgpallis lootusetuks juhtumiks.

Iroonilise väljendiga «Rähni tegema» meenutatakse Eesti koondise lõpuminutite hukku ning käest libisenud ajaloolist võitu interneti jututubades tänini. Ent toona õnnetu komödiandi kuulsusse tõusnud rahvusmeeskonna debütant võttis nõuks hurjutajate suud lukku panna.

«Need, kas tahavad ikka veel Hollandi-mängu meenutada, tehku seda!» põrutab Pärnust sirgunud Rähn. «Minule pole see probleem, püüan kõik ebaõnnestumised kohe unustada. Ehk suutsin Ukraina klubisse pääsemisega vähemalt mõne iriseja vaigistada…»

Volõni koduleheküljel Eesti tankiks ristitud 192 cm pikkune Rähn pälvis kohe peatreener Vitali Kvartsjanõi usalduse ning on uut tööandjat aidanud kõigis neljas kevadringi kohtumises. Kindlalt algkoosseisu kuuluvat pallurit kasutab juhendaja mänguskeemis 3-5-2 kaitsva keskväljamehena.

«Mängustiil mängustiiliks – niikaua kui platsile pääsen, on kõik hästi,» tõdeb Rähn, kelle eelmise hooaja Floras nurjasid vigastused. «Pärast kahte põlveoperatsiooni ja mullust vähest mänguaega ei julgenud loota, et nii ruttu mõne välisklubi huviorbiiti jõuan.»

Kaaslased ja juhendaja hüüavad eestlast eesnime pidi. «Teised kutsuvad üksteist perekonnanimedega, kuid Rähni ei suuda siin keegi välja öelda,» muigab pallur. «Pean ka ise vene keeles veel järeleaitamistunde võtma.»

Rähni hind 2,2 miljonit

Volõni on kogunenud kirju seltskond, näiteks Rähn jagab hotellituba grusiinist keskväljamehega.

«Klubisse kuulub lisaks ukrainlastele veel neli serblast, kaks sloveeni, aserit, moldovlast ja valgevenelast, kamerunlane, nigeerlane, poolakas, slovakk ning venelane… Kuna enamik on ka sügavalt usklikud, tunnen end vahel kaaslaste palvetamist jälgides imelikult.»

Talvel suurpuhastuse üle elanud Volõn vahetas välja üle poole põhimeeskonna mängijaist, et viia klubi taas tõusulainele. Veebruaris-märtsis käidi treeninglaagrites Türgis ja kodumaal Sevastopolis.

«Võrreldes Flora juhendaja Arno Pijpersiga annab Kvartsjanõi pallureile väljakul rohkem liikumisvabadust,» sedastab Rähn.

Kuu lõpus plaanib Lutskisse kolida ka Rähni tüdruksõber, kes praegu hõivatud ülikooli lõpetamisega.

«Loodetavasti suudetakse mulle selleks ajaks leida korter, kuigi siin ei saa milleski kindel olla,» tõdeb pallur. «Asjaajamised käivad Ukrainas oma ajaarvamise järgi, nagu Venemaalgi. Pruudi tulekuni aitab koduigatsusest üle saada rohke mängupraktika.»

«Vene värgist» rääkides puhkeb Rähn teisel pool telefoni mitu korda naerma. «Jah, ega siinne keskkond eriti rõõmustavat paku,» tähendab ta. «Meie tuleme Euroopast, kuid Lutsk on ajast maha jäänud.»

Flora teenib laenulepinguga 25 000 USA dollarit (325 000 krooni), seejärel on Volõnil võimalik 175 000 dollari ehk ligi 2,2 miljoni krooniga eestlane endale osta.

«Kui tahavad mu ära osta, pean natukene mõtlema,» arutleb Rähn. «Aga mis siin tegelikult ikka eriti kaaluda – saades võimaluse välisklubis mängida, tuleb see vastu võtta! Tulin Ukrainasse ju jalgpalli mängima, kõik olme- ja muud probleemid on ületatavad.»

Kevadringi kolme võidu ja ühe kaotusega alustanud Volõn kerkis turniiritabelis 16 esinduse seas 14. kohalt kaheksandaks.

Mullused Ukraina meistrivõistlused lõpetas paarisaja tuhande elanikuga Lutski klubi kuuendana. Volõni koduareen, Avangardi staadion, mahutab üle 10 000 pealtvaataja. Jalgpallilembust kinnitab tõik, et eelmist kodumängu jälgis ligi 9000 silmapaari.

«Ukraina vutis annavad tooni kolm hiidu: Kiievi Dinamo, Donetski Ðahtar ja Dnepropetrovski Dnipro,» tähendas Rähn. «Ülejäänud pusivad võrdselt omavahel. Pingelisi heitlusi on kindlasti rohkem kui Eesti meistrivõistlustel – seega ka kõrgem üldine tase.»

Rahvusmeeskonnas 11 kohtumist pidanud pallur põleb soovist tõusta koondise põhitegijate hulka. «Tulin Ukrainasse, et siin areneda ja paremaks saada,» selgitab Rähn. «Usutavasti olen õigel teel.»

Tippupürgija

• Taavi Rähn on sündinud 16. mail 1981

• Pikkus 192 cm, kaal 89 kg

• Positsioon väljakul: kaitsja/poolkaitsja

• Senised klubid: Tallinna Flora, FC Valga, Viljandi Tulevik, alates veebruarist Lutski Volõn (Ukraina)

• Eesti koondises 11 mängu, debüteeris 2001. aasta juunis Lilleküla staadioni avakohtumises Hollandiga.

Postitatud rubriiki Määratlemata. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.